Waarom epoxy natuursteen i.p.v. echt natuursteen?

Natuursteen.. scroll even door pinterest, blader door je favoriete woonmagazine of loop door een luxe woonwinkel; je vindt er gegarandeerd natuursteen. Natuursteen is de afgelopen jaren onwijs in populariteit toegenomen. Vooral marmer is niet meer om aan te slepen. Iedereen wil een marmeren keukenblad, een marmeren badkamer, een marmeren vloer of een marmeren tafel… of eigenlijk het liefste allemaal. Ikzelf vind dat niet zo gek. Marmer is een ontzettend mooie steen die al jaar en dag wordt gebruikt als luxe product. Vroeger konden alleen de allerrijksten zich deze steen veroorloven. Tegenwoordig heb je allerlei aanbieders die voor spotprijzen natuursteen aanbieden. Geweldig zou je denken.. maar is het ook echt zo’n geweldige ontwikkeling?

Natuursteen uit de fabriek?

Uiteraard wilde ik zelf ook een marmeren tafel en ging op zoek. Ik kwam terecht bij allerlei verschillende zaken en vergaapte me aan al het moois. Omdat ik jarenlang in de mode heb gewerkt ben ik me heel bewust van de omstandigheden waarin sommige kleding geproduceerd wordt. Bij natuursteen vergat ik om één of andere reden deze hele bewustzijn. Hoe gek het ook klinkt: ik vergat even dat natuursteen uit de natuur gehaald moet worden. Natuursteen is zo normaal geworden dat je begint te denken dat natuursteen in een fabriek gemaakt wordt. Maar nee: natuursteen is een natuurproduct en moet dus ook uit de natuur gehaald worden. Na dit besef momentje ben ik toch maar even gaan googlen. Ik kon me namelijk haast niet voorstellen dat het winnen van zoveel natuursteen op een normale manier zou gaan. Laat staan dat het goed voor de natuur zou zijn. Na één google search is het me al duidelijk: het gaat inderdaad niet op een normale manier en het is inderdaad niet goed voor de natuur én mens.

De waarheid over natuursteen

Als consument lezen we in alle productomschrijvingen dat natuursteen duurzaam zou zijn. Natuursteen is inderdaad duurzaam als het gaat om de slijtvastheid. Echter, de winning en verwerking van natuursteen is nou niet bepaald een schoolvoorbeeld van een duurzaam proces. Voor de winning en verwerking van natuursteen wordt noch de natuur, noch de mens gespaard. Om bij de natuursteen te komen wordt er met dynamiet gewerkt en worden er bossen gekapt. Door deze hardhandige aanpak worden hele rivierlopen omgelegd en ontstaat er erosie door de ontbossing. Erosie zorgt vervolgens voor overstromingen en het wegspoelen van vruchtbare grond. Vooral bij de winning van marmer moet er ontzettend diep gegraven worden (wel 100 meter onder het grondwaterniveau). Het weg gepompte water zorgt voor een verstoring van het lokale waterhuishouding wat ernstige gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van schoon drinkwater. Niet alleen de volksgezondheid heeft hieronder te leiden, maar ook de landbouw en veeteelt. Hierdoor ontstaat er sociale spanningen en conflicten over de toegang tot water.

Milieu, maar ook mens

Alsof dit nog niet genoeg is, is de winning van natuursteen ook zeer slecht voor de arbeiders. De arbeidsomstandigheden zijn ontzettend slecht. De arbeiders verrichten lichamelijk zwaar en gevaarlijk werk. Bij het los boren en zagen van de stenen komt er veel stof en geluidsoverlast vrij. Hierdoor is er veel sprake van ziekten zoals silicosis en tuberculose. Vooral in India komt er ook schuldarbeid voor. De arbeiders moeten hierbij een schuldbekentenis tekenen bij indiensttreding, om zo een lening af te betalen. Door de hoge rentes t.o.v. hun lage lonen blijven de arbeiders de rest van hun leven schuldhorig. Bij overlijden van de arbeider wordt zelfs de schuld doorgeschoven naar families. Daarbij komt er veel kinderarbeid voor. Kinderen van 10 – 16 jaar helpen bij het boren en zagen terwijl kinderen extra gevoelig zijn voor de ziektes die ze door het stof kunnen oplopen. Tevens moeten de kinderen ook een schuldbekentenis afleggen. Van jongs af aan zitten ze dus in de schulden en hebben een ontzettend hoge kans om ziektes op te lopen. Men kan dus wel stellen dat de kinderen getekend zijn voor het leven met dit werk. ……. en dat allemaal voor die marmeren tafel in jouw woonkamer……

Natuursteen van My Resin

De natuursteen van My Resin lijkt op echt natuursteen, maar dan zonder alle nare bijkomstigheden zoals hierboven beschreven. Daarbij is het goedkoper, onderhoudsvriendelijker en gebruiksvriendelijker. Ik zou dus geen goede reden meer kunnen verzinnen om echt natuursteen te kopen.. jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *