Natuurstenen vs. interieur

Natuurstenen, het liefst willen we ze door ons hele huis. Een natuurstenen wasbak, natuurstenen vloer, natuurstenen aanrechtblad of een natuurstenen muur; het staat allemaal op ons verlanglijstje. Natuurstenen hebben een luxe uitstraling en geven gelijk een natuurlijke touch aan je huis. Vergaap je even op pinterest en de mooiste interieurs met natuursteen komen langs. Natuursteen is een musthave voor je interieur… maar hoort natuursteen wel thuis in een interieur?

Liefde maakt blind zal je bijna zeggen als het gaat om natuurstenen. Je zal namelijk bijna vergeten dat natuurstenen uit de natuur gehaald moeten worden om te kunnen shinen in ons huis. Sowieso heel zonde om de natuur te onttrekken van deze prachtige stenen. Natuurstenen horen als je het ons vraagt namelijk gewoon waar ze horen: in de natuur. Buiten dit feit zijn de omstandigheden waarin de natuursteen wordt gewonnen niet bepaald om naar huis te schrijven.

Arbeidsomstandigheden

De arbeidsomstandigheden zijn ontzettend slecht. Arbeiders verrichten lichamelijk zwaar en gevaarlijk werk om de natuurstenen te winnen. Bij het los boren en zagen van de stenen komt er veel stof en geluidsoverlast vrij waardoor er veel sprake is van ziekten zoals silicosis en tuberculose. Tevens ontbreken vaak de medische en sanitaire voorzieningen en zijn de lonen over het algemeen laag.

Schuldarbeid en kinderarbeid

Vooral in India komt er ook schuldarbeid voor. De arbeiders moeten hierbij een schuldbekentenis tekenen bij indiensttreding, om zo een lening af te betalen. Door de hoge rentes t.o.v. hun lage lonen blijven de arbeiders de rest van hun leven schuldhorig. Bij overlijden van de arbeider wordt zelfs de schuld doorgeschoven naar families.

Daarbij komt er veel kinderarbeid voor. Kinderen van 10 – 16 jaar helpen bij het boren en zagen terwijl kinderen extra gevoelig zijn voor de ziektes die ze door het stof kunnen oplopen. Tevens moeten de kinderen ook een schuldbekentenis afleggen. Van jongs af aan zitten ze dus in de schulden en hebben een ontzettend hoge kans om ziektes op te lopen. Men kan dus wel stellen dat de kinderen getekend zijn voor het leven met dit werk.

Milieu

Niet alleen voor de mens is de winning van natuurstenen slecht, maar ook voor het milieu. De plekken waar de natuurstenen worden gewonnen liggen vaak in afgelegen gebieden. Natuur moet daarvoor wijken, waardoor lokale ecosystemen worden aangetast. De stoffen die vrijkomen zijn niet alleen slecht voor de arbeiders, maar ook voor de luchtkwaliteit, dieren en de landbouw. Wanneer de mijnen zijn uitgeput worden ze als kaal maanlandschap achtergelaten. In India zijn veel gevallen bekend waarbij het grondwaterniveau gezakt is door de winning van natuurstenen.

… en dat allemaal voor de natuurstenen waar wij van dromen…

My Resin Natuurstenen

Bij My Resin maak ik natuursteen na zodat we bovenstaande scenario’s niet hoeven te laten gebeuren. Door speciale technieken kan ik natuursteen vrijwel 1 op 1 namaken. De materialen die ik gebruik zijn allemaal milieuvriendelijk en de werkomstandigheden zijn goed. Elk item wordt in Nederland gemaakt met passie en plezier. Geen ziekte, geen kinderhand, geen schuld en geen natuurvernieling komt eraan te pas. Of je het nou doet voor je karmapunten of om deze barre omstandigheden tegen te gaan: de natuurstenen van My Resin geven je de luxe natuurlook waar je naar opzoek was, zonder verdriet eromheen.  

3 reacties op “Natuursteen slecht voor mens en milieu?

  1. slot online zegt:

    Hey There. I found your blog the use of msn. This is a really smartly written article.

    I will make sure to bookmark it and return to read extra of your useful information. Thank you for the post.
    I will certainly return.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *