Epoxy giethars

Wat is epoxy giethars?

Wat is epoxy giethars?

Epoxy giethars

Epoxy, giethars of in het engels: resin is het product waar ik mijn producten mee maak. In Amerika en Canada is het al aardig bekend, maar in Nederland is het nog relatief nieuw. Wanneer mensen mij vragen wat epoxy is, leg ik het altijd uit als een soort vloeibaar glas wat na een uur hard wordt. Dit ‘vloeibare glas’ kan je inkleuren met pigmenten en door elkaar heen laten vloeien waardoor prachtige motieven ontstaan. Ook wel ‘resin art’ genoemd. 

Twee componenten vloeistof

Wanneer je epoxy giethars besteld krijg je twee flessen met materiaal opgestuurd: deel A en deel B. Epoxy is namelijk een twee componenten vloeistof die alvorens het te gebruiken goed gemengd moet worden. De verhouding hiervan verschilt per merk en/of soort product. Nadat de epoxy goed gemengt is ontstaat er een chemische reactie waardoor het mengsel gaat uitharden. Na gemiddeld 45/60 minuten wordt de vloeistof stroperig waarna het steeds harder en harder wordt. Na enkele uren is de epoxy helemaal hard en na enkele dagen drogen helemaal uitgehard. De epoxy is dan ontzettend sterk. Als je de epoxy als lijm gebruikt krijg je het met geen mogelijkheid meer los. 

Waarvoor te gebruiken?

Giethars wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Van origine wordt het veelal gebruikt om boten waterdicht te maken. Wanneer de epoxy eenmaal is uitgehard is het namelijk volledig waterdicht. Epoxy is nu ook steeds meer terug te vinden in de interieurwereld. Van vloeren tot tafels tot kunst; alles kan met epoxy giethars gemaakt worden. Door de sterke eigenschappen en prachtige uitstraling wordt het steeds populairder. Naast interieur items worden er ook sieraden gemaakt van epoxy. Door de giethars in mallen te gieten kan je prachtige glanzende stenen creëren die iets weghebben van kristal. De toepassingen zijn uiteindelijk eindeloos. Je kan er zo veel mee maken dat je nooit uit ontdekt bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *