Uncategorized

Schilderij ophangen? Handig stappenplan!

Je schilderij op de juiste hoogte hangen. Handig stappenplan!

Resin art schilderijen zijn prachtig voor in je huis. Met kunst aan de muur breng je gelijk een stukje persoonlijkheid je huis in. Maar hoe hang je een schilderij eigenlijk op zodat hij perfect tot zijn recht komt? Bij het ophangen gaan veel mensen nog wel eens de fout in. Na het lezen van deze blog weet jij precies hoe je je Resin Art schilderij moet ophangen zodat je er optimaal van kunt genieten.

Hoe hoog moet mijn schilderij hangen?
De perfecte hoogte bepalen lijkt heel makkelijk, maar gaat toch vaak mis. Mensen hebben namelijk van nature de neiging om het schilderij te hoog op te hangen. Maar hoe bepaal je dan wel de perfecte hoogte? We geven tips d.m.v. twee methodes.

Methode 1: Meten is weten

De eerste methode is de hoogte bepalen op basis van ‘meten is weten’. Deze methode werkt het best als je schilderij vrij op de muur komt te hangen, dus zonder rekening te moeten houden met bijvoorbeeld een sidetable of bank onder het schilderij. Pak voordat je het stappenplan uitvoert even een meetlint en rekenmachine erbij.

Stap 1:
Volgens de meeste musea (die wel eens vaker een schilderijtje ophangen) zou het midden van het schilderij op 150 centimeter moeten hangen. Stap 1 is dus om vanaf de grond af gemeten op 150 centimeter een streepje op de muur te zetten.

Stap 2:
Meet het precieze midden van het schilderij door de lengte van het doek door twee te delen.

Stap 3:
Het ophangoog van het schilderij zit vrijwel altijd wat hoger dan het middelste gedeelte van het schilderij. Om dus te bepalen waar je een gat in de muur moet boren, of hoe lang je ophangkoord moet zijn, gaan we dus het verschil berekenen tussen het middelpunt en het ophangoog.
Pak het middelste punt van het schilderij en meet op hoeveel centimeter er zit tussen dit punt en het ophangoog. Is dit bijvoorbeeld 5 centimeter? Dan weet je dat je op de muur een gat moet boren op 150 + 5 = 155 centimeter hoogte.

Stap 4. Wil je het precieze punt in de breedte weten? Deel dan simpelweg de breedte van de muur gedeeld door 2. Let daarbij wel op: hangt er aan 1 kant van de muur bijvoorbeeld een gordijn? Meet dan de breedte van de muur vanaf het gordijn. Voor het oog telt het gedeelte waar het gordijn voor hangt namelijk niet mee met de muur.

Methode 2: op gevoel

Ga je een schilderij ophangen boven een sidetable of bank? Dan kan bovenstaande methode qua hoogte niet ideaal zijn. De tweede methode is daarom ook vooral op gevoel. Voor deze methode heb je een tweede persoon nodig die het schilderij vasthoudt. Ga zelf op een afstandje staan en kijk in verschillende hoeken terwijl de 2e persoon het schilderij op verschillende hoogtes vasthoudt (ook goed voor de armspieren  ). Kijk zittend, staand, in een linker hoek en rechter hoek. Heb je de perfecte hoogte gevonden? Zet dan een streepje aan de bovenkant van het schilderij.
Meet vervolgens op hoeveel centimeter er zit tussen de bovenkant van het schilderij en het ophangoogje. Is dit bijvoorbeeld 10 centimeter? Zet dan op de muur 10 centimeter onder je originele streepje de definitieve streep. Qua breedte zou je dit nog na kunnen beter d.m.v. stap 4 uit de vorige methode.

Heb jij nog handige tips? Laat het hieronder weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *